Goirle herdenkt

Dodenherdenking

Op 4 mei herdachten we ook in Goirle alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als burger of als militair om het leven zijn gekomen door oorlog of tijdens vredesmissies. Burgemeester Mark van Stappershoef hield een toespraak op het Kloosterplein. Hij sprak over het thema Vrijheid in verbondenheid. Er werden bloemen gelegd en het gilde bracht een eerbetoon.

In zijn toespraak beschreef de burgemeester hoe inwoners van Goirle en Riel op 10 mei 1940 werden gewekt door afweergeschut en grote aantallen vliegtuigen. Langzaam drong de vreselijke waarheid door: het is oorlog. Van het ene op het andere moment was het leven in onze dorpen ontwricht. Naast menselijk leed richtte de oorlog ook veel materiële schade aan.

Hij stond ook stil bij waar we nu staan. Vrijheid, democratie en persvrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Het is oorlog in Oekraïne. In onze gemeente verblijven momenteel zo’n 70 gevluchte Oekraïeners.

“Willen we in vrijheid blijven leven, dan moeten we verbonden blijven. En precies daarom moeten wij blijven herdenken. De kern van vrijheid is dat het niet alleen over mij gaat, maar over ons. Want onze vrijheid is altijd: vrijheid in verbondenheid.”