Met zorg omringen

Afgelopen vrijdag bezocht ik samen met wethouder Tess van de Wiel een Oekraïense familie. Kort daarvoor halsoverkop gevlucht en nu veilig ondergebracht in onze gemeente. Negen mensen zoals u en ik, waaronder drie jonge kinderen. Ze vertelden ons hun verhaal. Over hun werk en over hun leven. Een leven zoals dat van ons, maar dan in een stad bij Kiev. En over de verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen weken. Een jong stel liet ons foto’s zien van hun huis. Nog maar vier maanden geleden gebouwd. Een huis dat zomaar in Boschkens of Heisteeg had kunnen staan. Of in één van onze andere wijken. Mooi en modern.

Tot het gebombardeerd werd. Om half vier ’s nachts, verwoestend en onverwacht. De man, vrouw en hun kinderen zijn in paniek naar buiten gerend. De auto in en rijden. Alles achterlatend en niet wetend of ze er ooit nog zullen terugkeren. Een schokkend verhaal dat het gruwelijke leed heel concreet maakt. Het indringende besef dat zich op dit moment veel van zulke persoonlijke drama’s afspelen, is confronterend en brengt deze oorlog voor mij ook emotioneel heel dichtbij. Dat zal bij u niet anders zijn.

Ik was blij dat ik ze duidelijk kon maken dat ze bij ons veilig zijn. Dat we ze opvangen en voor ze zullen zorgen. En met hen nog enkele tientallen anderen. Op dit moment zijn er bij ons drie locaties waar we Oekraïense vluchtelingen gaan huisvesten. En we zijn nog in gesprek over andere plekken in Goirle en Riel. Plekken die we hard nodig zullen hebben. Dankzij degenen die ze ter beschikking stellen. Ondernemers of inwoners die zich spontaan bij ons melden. Ook ik ontving appjes uit onze dorpen van mensen die iets kunnen en willen betekenen. Hartverwarmend zijn ook de initiatieven van Goirlenaren en Rielenaren die vervoer of hulpgoederen aanbieden. Voor mij een bevestiging van grote betrokkenheid en gevoelde saamhorigheid.

Ondertussen werken wij als gemeente aan wat er nodig is. Niet alleen huisvesting, maar ook eerste levensbehoeften zoals voedsel, kleding en verzorgingsproducten, maar ook zaken als registratie, leefgeld, werk, verzekering, onderwijs en een sportclub.

Goirle doet dit samen met de andere gemeenten in Hart van Brabant. Maar we doen dit niet alleen als gemeente, maar (ondersteund door ContourdeTwern) ook als samenleving, als gemeenschap. Daar ben ik trots op en dankbaar voor.

Tijdens de dodenherdenking vorig jaar sprak ik over een onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders vrijheid als een gegeven zien. Als een vanzelfsprekendheid. De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat het dit nooit is. Vrijheid is kwetsbaar en moeten we koesteren. Net zo kwetsbaar als de Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen die u de komende tijd mogelijk in onze dorpen ontmoet. Laten we het leed voor hen proberen te verzachten en hen daarom met zorg omringen.

Mark van Stappershoef
Burgemeester