Onafhankelijke cliëntondersteuner helpt inwoners met zorgvraag

Op donderdag 22 september lanceerden KBO-Goirle, FNV, Seniorenbelang Riel, de Participatieraad, MEE de Meentgroep, het Dorpsteam Goirle en de gemeente Goirle de campagne om aandacht te vragen voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Alle inwoners van de gemeente Goirle kunnen hulp krijgen van een 'onafhankelijke cliëntondersteuner'. Iemand die meedenkt en helpt bij vragen op het gebied van zorg, jeugdhulp en werk en inkomen.

Meedenken

Voor inwoners die hulp nodig hebben kan het soms lastig zijn om aan te geven wat er precies aan de hand is en wat er nodig is. Dan is het handig als er iemand meedenkt en helpt bij het vinden van de weg naar de juiste hulp, zorg en hulpmiddelen. Dat kan een familielid zijn, een buurman of buurvrouw of een goede kennis. Niet iedereen heeft zo'n netwerk van mensen of mensen met de juiste kennis om zich heen. Voor hen zijn er de onafhankelijke cliëntondersteuners. Dit is een goed opgeleide vrijwilliger of beroepkracht. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de juiste zorg of bij het opstellen van een zorgaanvraag. Of meedenken over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing. Of ontevreden bent over de zorg die u nu krijgt.

Wethouder Janneke van den Hout: "We vinden het in Goirle belangrijk dat inwoners zelfredzaam zijn en op eigen kracht kunnen meedoen in onze gemeenschap. We stimuleren en versterken die eigen kracht door te zorgen voor basisvoorzieningen. Een voorbeeld daarvan is de onafhankelijke cliëntondersteuner. Iemand die een luisterend oor biedt, een ander wegwijs maakt en kan helpen bij het doen van een zorgaanvraag. Op deze manier willen we zorgen dat alle inwoners de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.”

Meer informatie

Hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner nodig of interesse om zelf aan de slag te gaan als onafhankelijke cliëntondersteuner? Kijk dan op www.dorpsteamgoirle.nl.