20 september: Avond van het Zilverbrein

Theater aan de lijn speelt “Wie van de drie heeft dementie?”

Dit jaar staat het Zilverbrein in het teken van “Dementie? Iedereen doet mee!” In een avondvullend programma presenteren lokale activiteiten en initiatieven zich. Harm Krugers, geeft een lezing waarin hij vanuit wetenschappelijk oogpunt benadrukt hoe belangrijk mee (blijven) doen is. Theater aan de lijn speelt in een vrolijke clowneske voorstelling hoe 2 zussen en broer proberen te ontdekken wie dementie heeft. In dit artikel vertelt Ilse Roelofsen van Theater aan de lijn wat haar drijft om dit op deze manier te doen.

Theater aan de lijn geeft lief en leed in het leven op een speelse manier theatraal vorm. Ruim dertig jaar geleden kwam Ilse via het werk van haar partner voor het eerst in contact met mensen met dementie. Na deze eerste kennismaking en het lezen van “Hersenschimmen” van Bernlef is met de jaren de fascinatie en betrokkenheid nog groter geworden.

Voor Ilse is het mooie van mensen met dementie dat ze, net als kinderen, varen op hun gevoel en het verstand hierbij nauwelijks een rol speelt. Daardoor is het puur en dat ontroert haar. Meegaan in de belevingswereld is volgens Ilse een belangrijke succesfactor om goed om te gaan met mensen met dementie. Plezier en humor spelen hierbij een belangrijke rol zonder dat je deze mensen als kinderen gaat behandelen. Focus op de positieve kant, samen dingen doen die leuk zijn, daarmee doe je jezelf en de ander een groot plezier. Dit geldt ook voor mensen met dementie.

Deze vrolijkheid en humor zorgen ervoor dat Ilse en haar partners als professionele theatermakers met veel plezier diverse stukken en voorstellingen spelen. “Wie van de drie heeft dementie?” is een van de meest gevraagde voorstellingen. Het platform Dementie Vriendelijke Gemeenschap Goirle en Riel nodigt alle bewoners en belangstellenden uit om de voorstelling te bezoeken.

Theater aan de lijn oogst lovende recensies en weet van deze voorstelling een feest van herkenning te maken, een die genoeg stof tot nadenken geeft. Dus zorg dat je erbij bent. Dankzij het ruimhartig toekennen van de subsidie aanvraag door de gemeente Goirle, is het programma zonder entreekosten toegankelijk.

Kom je ook?

ZilverBrein 2023 vindt plaats op woensdag 20 september in Cultureel Centrum Jan van Besouw. De avond duurt van 18:30 tot 21:30 uur en is gratis te bezoeken. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Goirle. We bedanken in het speciaal Christel Brocken, programmamaker van Bibliotheek Goirle.

Vragen?

Stuur een mail naar zilverbrein2023@outlook.com of DVG@dorpsteamgoirle.nl.