Basisschool de Regenboog wint de E-Waste Race

Afgelopen donderdag (22 juni) heeft basisschool de Regenboog de E-Waste Race gewonnen. Vier weken lang ging de school de strijd aan met tien andere basisscholen uit de gemeenten Goirle, Oisterwijk en Doetinchem om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen (de E-Waste Race). Dit afval wordt gerecycled. In totaal verzamelden de tien deelnemende scholen maar liefst 13.970 oude elektronische apparaten. 4229 hiervan waren afkomstig van de winnende basisschool. Wethouder Peter van Dijk ging op bezoek bij de Regenboog en reikte namens de organisatie een mooie prijs uit.

Peter van Dijk: “Ik ben bijzonder trots op de prestaties van De Regenboog, De Kameleon en de Kleine Akkers. Alle deelnemende teams van deze basisscholen hebben hun uiterste best gedaan om zo veel mogelijk E-Waste in te zamelen. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen! De leerlingen hebben Goirle geweldig vertegenwoordigd en hebben laten zien dat duurzaamheid belangrijk is in onze gemeente. Een fantastische prestatie.”

De E-Waste Race

In Nederland wordt de helft van het elektronisch afval (E-Waste) niet gerecycled. Dit komt omdat
E-Waste bij het restafval belandt of niet ingeleverd wordt. Dat kan anders! Daarom gingen leerlingen tijdens de E-Waste Race zelf op pad om oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – in te zamelen. De kapotte apparaten worden vervolgens hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Organisatie

De E-Waste Race Goirle, Oisterwijk en Doetinchem 2023 is een initiatief in samenwerking met Stichting open, gemeente Goirle, gemeente Oisterwijk en gemeente Doetinchem. Ook werd deze race ondersteund door La Poubelle, Afvalstoffendienst Den Bosch, Aktief en Buha. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde E-Waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.