GFT, wat doe jij ermee?

In 2019 delen de gemeenten van de regio ‘Hart van Brabant’ tips hoe u makkelijker uw GFT kan scheiden en afval kan voorkomen. Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten zitten namelijk in ons restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Daarom zijn de gemeenten de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’ gestart. De campagne biedt praktische tips hoe GFT te scheiden en afval te voorkomen.  

Tip: gebruik een GFT-bakje op je aanrecht
‘Gebruik gedurende de dag een bakje op het aanrecht voor je #GFT afval. Dan hoef je niet voor iedere bananenschil naar buiten in deze kou. Zo maak je GFT scheiden makkelijker voor jezelf.’ In het kader van de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’ delen alle gemeenten in de regio Hart van Brabant tips hoe je makkelijker je GFT kan scheiden en afval kan voorkomen. Een klein bakje op het aanrecht voorkomt dat je je GFT in de prullenbak gooit. Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten zitten namelijk in ons restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Wat doe jij met je GFT om scheiden makkelijker te maken? Volg de gemeente op Facebook of Twitter voor meer tips. En: deel jouw tips!

Voedselverspilling terugdringen en GFT apart houden
Zo’n dertien procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de restafvalcontainer. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. De oorzaken van voedselverspilling zijn verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Uit analyses blijkt dat huishoudens niet alleen ongebruikt voedsel weggooien in de restafvalcontainer, maar ook schillen, stronken, kaaskorsten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten. Groente- en fruitafval dat dus niet terecht komt in de GFT-container, maar via de restafvalcontainer in de verbrandingsoven. Dit terwijl van GFT juist biogas en compost kan worden gemaakt.

Makkelijker scheiden met praktische tips
De meeste mensen willen best afval scheiden en ook geen voedsel verspillen. Zij weten het belang hiervan voor het milieu én de eigen portemonnee. Toch belandt nog veel GFT en ongebruikt voedsel in het restafval. Daarom gaat de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee’ uit van het concept ‘gemak’: Hoe maken we het u zo makkelijk mogelijk om geen voedsel te verspillen en GFT goed te scheiden? De campagne bestaat uit praktische tips en roept u ook op om tips te delen. Zo wordt de boodschap nog eens versterkt.

Lees de praktische tips. Heeft u zelf ook nog een tip? Mail deze dan naar meldpunt@goirle.nl.