Op pad in ’t Ven-Noord

In ’t Ven-Noord wordt hard gewerkt aan groot onderhoud. De wijk is verouderd. Daarom worden de riolering, bestrating, openbare verlichting en het groen aangepakt. Tegelijkertijd verbeteren we de verkeersveiligheid. Samen met de bewoners bereiden de wijk voor op klimaatveranderingen. De werkzaamheden zijn een paar maanden bezig. Tijd voor wethouders Peter van Dijk en Liselotte Franssen voor een kijkje in de wijk.

Ronde door de wijk

De wethouders gingen de wijk in samen met onder anderen Wouter van Leeuwen, uitvoerder bij Heijmans. Wethouder Peter van Dijk: “Het is goed zichtbaar hoe de sfeervolle wijk opknapt.” Wethouder Liselotte Franssen vult aan: “Mooi om te zien dat bewoners betrokken zijn bij hun wijk en kunnen aanhaken bij de werkzaamheden. Bijvoorbeeld door het afkoppelen van regenpijpen of zich in te zetten voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

Een groot deel van de wijk krijgt een nieuw, gescheiden riool. Dit riool voert vuilwater uit de huizen (van badkamer, gootsteen, wc) en schoon regenwater apart af. Het schone water houden we langer vast in de buurt. Daarvan profiteert het groen bij droogte.

De bestrating voor de rijbaan wordt zoveel mogelijk hergebruikt. De parkeervakken krijgen speciale open klinkers, ingezaaid met een grasmengsel.

Er komen nieuwe hagen, bomen en struiken en extra groenvakken. Er moesten ook bomen gekapt worden. Bijvoorbeeld om andere bomen meer ruimte te geven om gezond te blijven. De stammen van de gekapte bomen worden hergebruikt in bermen en zijn een leefomgeving voor planten en dieren.

Verwijderen Japanse Duizendknoop

Bij De Mortel gebeurt de komende maanden iets vernieuwends. Rondom deze brandkuil groeit de Japanse Duizendknoop. Deze plant verdringt andere planten die een voedselbron zijn voor allerlei insecten en vogels. Daarom willen we ervan af maar het uitroeien is heel lastig. We kozen voor een vernieuwende aanpak. Hiervoor dekken we de bodem negen maandenlang af met luchtdichte folie. De wortels verkolen in de bodem. Dat ziet er een tijd niet zo mooi uit. Maar als de folie weg is, herstelt de bodem zich op natuurlijke wijze.