Verduurzaam je tuin met de afkoppelsubsidie

Jules van iperen

Katja Staring kwam in oktober 2021 in Goirle wonen. “Er was geen groen of leven te bekennen in mijn voor- en achtertuin. Een mooie uitdaging voor mij als professioneel natuurtuinier”, vertelt Katja. Ze maakte gebruik van de afkoppelsubsidie van de gemeente om haar tuin te verduurzamen.

Katja maakte een schets van haar tuin en bepaalde welke tegels weg moesten. “Ik maakte een kruidenspiraal en een vijver en ik ben gelijk veel gaan planten”, vertelt ze. “De regenpijp is afgekoppeld en ik heb een sedumdak op de schuur. Zo belandt het regenwater niet in het riool, maar wordt het opgenomen via het dak.”

Subsidiemogelijkheden

Een buurman wees Katja op de subsidiemogelijkheden van de gemeente. “Ik heb geen materialen afgevoerd, maar gebruikte alle materialen opnieuw. Ondanks dat ik zo budgetvriendelijk mogelijk deed, maakte ik toch wat kosten”, vertelt Katja. Ze vulde het formulier in op de website van de gemeente. “Dat ging heel soepel. Het is fijn om mijn gemaakte kosten terug te verdienen. Ik heb ook nog mailcontact gehad met de gemeente toen ik wat vragen had. Dat verliep heel fijn en persoonlijk.”

Sociaal contact

Naar aanleiding van haar tuinproject schreef Katja het boek ‘Van Tegeltuin naar Jungle’. Hiermee inspireert ze anderen om hun tegeltuin te vergroenen. En ook buurtbewoners weten Katja te vinden voor advies. Katja: “Als ik in mijn voortuin werk, heb ik veel aanspraak van voorbijgangers. Dus het is ook nog eens goed voor het sociale contact in de buurt.”

Wilt u ook gebruikmaken van de subsidieregeling? Vraag uw subsidie aan via www.goirle.nl/subsidies.