Actie op Geldzaken

Actie op Geldzaken

Heeft u moeite om rond te komen? U bent niet de enige! Veel mensen zitten weleens krap bij kas en kunnen niet alle rekeningen op tijd betalen. Met als gevolg schulden. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Onder de naam ‘Actie op Geldzaken’ startten de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk samen met Leystromen dit jaar een proef. Wij willen inwoners met beginnende financiële problemen zo snel mogelijk helpen. “Hulp kan van alles zijn en is gratis”, vertelt Bianca Haarbosch, medewerker Actie op Geldzaken. “Soms is een betalingsregeling voldoende en soms verwijs ik door naar de Kredietbank of een budgetcoach”.

Mensen beslissen zelf
“Er zijn genoeg instanties die kunnen helpen, je moet alleen wel weten welke”. Daarmee stipt Bianca een belangrijk punt aan. Vaak weten mensen niet waar ze terecht kunnen met hun financiële problemen. Of ze schamen zich. “Daarom ga ik naar ze toe en met ze in gesprek. Natuurlijk zit niet iedereen hierop te wachten. Dat is prima, mensen beslissen zelf of ze mee willen doen. Ze kunnen op een later moment altijd nog contact met mij opnemen. Gelukkig staan de meeste inwoners open voor een gesprek. Sommigen zijn zelfs blij dat ik bij ze thuis langskom, omdat ze zelf geen hulp durfden te vragen”.

Niet ingewikkeld
De gemeenten werken samen met zorgverzekeraars. Zij geven aan de gemeenten door wanneer mensen een betalingsachterstand hebben. “Volgens de wet mag dit, maar wij snappen dat het gevoelig ligt. Daarom gaan we hier heel zorgvuldig mee om”. Bianca werkt veel samen met budgetcoach Petra van der Meijs van Leystromen. “We hebben hetzelfde doel: voorkomen dat kleine schulden groter worden. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Soms is een beter overzicht van inkomsten en uitgaven al voldoende om de financiën weer op orde te krijgen”.

Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij uw financiën? Neem dan contact op met de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Goirle via telefoonnummer (013) 5310 531.