Afval scheiden: maak waardeloos waardevol

Door afval te scheiden dragen we bij aan een duurzaam en beter leefmilieu. En houden we onze omgeving schoon, heel en veilig.

Wat is PMD afval? 

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankkartons. Wilt u weten wat er allemaal in de PMD-zakken mag? Bekijk de Afvalwijzer.

Veel van het PMD afval wordt opnieuw gebruikt. Stop daarom liever geen restafval bij het PMD. Verkeerde materialen verstoren de recycling én zorgen voor hogere kosten.

Wat gebeurt er met het plastic afval?

Na inzameling sorteert een plasticafval verwerkingsbedrijf het plastic afval en maakt het geschikt voor hergebruik. Zo maken ze van gerecycled plastic bijvoorbeeld kledinghangers en nieuwe frisdrankflessen.

En wat met de drank- en zuivelpakken?

Een drankkarton bestaat uit verschillende lagen: aan de binnenkant zit plastic of aluminium. Na inzameling scheiden ze dit laagje van het kartonnen pak. De afzonderlijke materialen zijn daarna bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor emmers (van het plastic) of voor toiletpapier (van het karton). 

Hergebruik van metalen verpakkingen 

Blikjes en andere metalen verpakkingen sorteert het verwerkingsbedrijf en ze smelten het om. Gerecycled metaal wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor nieuwe blikjes, voor bouwmetaal of voor scheermesjes. 

Maak waardeloos waardevol

Door deze manier van PMD afval scheiden, wordt een waardeloos product weer waardevol door deze op een milieuvriendelijke manier te recyclen. Vanaf 24 september start er een campagne om steeds meer mensen bewust te maken van het belang van afval scheiden. Via de website kunt u zich alvast aanmelden voor de nieuwsbrief.