Bericht aan de medewerkers van de gemeente Goirle

Beste medewerker van de gemeente Goirle, beste collega,

Trots! Dat ben ik op jou! Voor jouw inzet en de kwaliteit van het werk dat je elke dag doet voor onze inwoners en ondernemers. Blijf dat ook gewoon doen.

Je hebt het vast gelezen in de krant of misschien heb je de reportage zelfs bekeken. De discussie over de zelfstandigheid van Goirle. Ik vind het goed dat deze discussie gevoerd wordt. Als dit leeft in de samenleving, dan moet het er over gaan. Maar wel op basis van de juiste, objectieve informatie en argumenten.

Ik hoop niet dat jij je - net als ik - aangesproken en enigszins gediskwalificeerd voelt door de aanname van een mindere kwaliteit van onze organisatie en alle collega’s die erin werkzaam zijn. Laat ik duidelijk zijn: ik neem afstand van de argumenten én uitspraken die hierover gedaan zijn tijdens de debatavond en in de krant. Wie zulke uitspraken doet, heeft  geen flauw benul van wat iedere dag gebeurt in het gemeentehuis, waar jij en ik dagelijks samen met zo’n beetje 160 collega’s exclusief voor Goirle aan het werk zijn. Ik weet niet langs welke meetlat we worden gehouden, maar hier liggen vast geen objectieve maatstaven aan ten grondslag.

Ik denk niet dat de inwoners weten wat jij allemaal voor ze doet. Jij weet dat we voor grote opgaven staan. Denk aan de klimaatstrategie, woningbouw en het sociaal domein. Maar ook de implementatie van nieuwe wetgeving zoals de Omgevingswet. Deze opgaven bieden we het hoofd als relatief kleine zelfstandige gemeente. Soms ook in samenwerking met andere gemeenten. Dan zorg jij er samen met je collega’s voor dat de belangen van Goirle behartigd worden. Hoe kunnen mensen dan zeggen dat jij en je collega’s geen kwaliteit hebben? Ze moesten eens weten.

Voor mij staat het als een paal boven water: in Goirle is wél kwaliteit aanwezig. Jij bent onderdeel van ons professioneel, kwalitatief goede ambtenarenapparaat mét slagkracht. En daar ben ik trots op en jouw inzet waardeer ik enorm. Natuurlijk gaat niet altijd alles van een leien dakje en gaat er wel eens wat fout. Maar zonder fouten leer je niet. Ik moedig je zelfs aan: leer en experimenteer, zo ben je iedere dag bezig met verbeteren. Voor onze inwoners.

Jij en ik weten ook dat er natuurlijk wel eens een goede collega naar een andere (grotere) gemeente vertrekt. Logisch, in een stad spelen andere grootstedelijke problematieken en vraagstukken die uitdagend kunnen zijn. Uitdagingen die we in Goirle niet kunnen bieden. Maar andersom zien we het ook. Goede collega’s die juíst zoeken naar de kleinschaligheid en korte lijnen van onze organisatie.

Tot slot; ik vind dat er helemaal niets mis is met kijken naar wat goed is voor Goirle, haar inwoners en de Goirlese samenleving. Mocht het zo zijn dat een samenvoeging met Tilburg beter is voor Goirle, dan is dat zo. Wij zijn immers gedreven door het belang van de Goirlese samenleving en haar inwoners en ondernemers.  Maar deze discussie moet wel op basis van de juiste en goed gewogen argumenten gaan. En daar hoort de veronderstelde mindere kwaliteit van jou en mij NIET bij. 

Hartelijke groet,

Jolie Hasselman
Gemeentesecretaris