Gemeentehuis kleurt roze en blauw in Baby Loss Awareness Week

Van 9 t/m 15 oktober is de jaarlijkse Baby Loss Awareness Week. Een week waarin wereldwijd aandacht is voor babysterfte. De gemeente Goirle ondersteunt dit initiatief. Dat doen we om bij te dragen aan bewustwording, openlijk kunnen spreken over dit onderwerp en (h)erkenning. Om dit te laten zien, kleden we het gemeentehuis van 9 t/m 15 oktober aan met roze en blauw, de kleuren van de Baby Loss Awareness Week.

 

Marjon van Dooren is verloskamerverpleegkundige bij Fam Geboortezorg in ETZ Elisabeth. Zij vroeg de gemeente Goirle om mee te doen. Het college omarmt haar initiatief. Tess van de Wiel verloor zelf haar zoontje kort na zijn geboorte. Zij kreeg veel steun uit haar omgeving. Nu is zij wethouder. Haar oproep is: kijk om naar ouders die dit meemaken.

 

Tess van de Wiel: “Onze zoon werd geboren met het patausyndroom. Dat is niet met het leven verenigbaar. Daardoor moesten we afscheid nemen terwijl we hem nog maar net welkom hadden geheten. We woonden toen in Ierland. We waren nieuw in het dorp. Toch kwamen dorpsgenoten naar ons toe om te troosten. Het heeft mij erg geholpen in het rouwproces. Niet iedereen kon woorden vinden maar dat ze er waren en open stonden voor ons verdriet, was genoeg. Ik zou willen dat iedereen die een kindje verliest diezelfde warmte krijgt.”

 

Marjon van Dooren: “Er overlijden elke dag 3 à 4 baby’s voor, tijdens of na de geboorte. Dat zijn er ongeveer 1200 per jaar in heel Nederland. In mijn werk gaat mijn bijzondere aandacht binnen de verloskunde naar ouders met een verloren verwachting. Welkom heten en afscheid nemen komen samen als een kindje voor tijdens of vlak na de geboorte overlijdt. Mijn collega’s en ik begeleiden ouders daarbij. Het is heel belangrijk dat ze kunnen vertellen dat ze ouders zijn geworden. En ook hoe verdrietig het is dat hun baby niet met hen verder leeft. Door open te staan voor hun verhaal en er voor de ouders te zijn, kun je veel betekenen. Laat hen vertellen, noem de naam van het kind, toon respect en laat het verdriet er zijn.”

 

Behalve het gemeentehuis in Goirle kleuren in onze regio ook het ETZ en het kindermonument bij Crematorium Tilburg roze en blauw.