Help mee tegen rioolverstopping

Niks zo vervelend als een rioolverstopping tijdens de feestdagen. Het riool raakt verstopt of de pompen lopen vast door vet, voedselresten, doekjes en ander afval in de riolering. Het is goed om te weten wat u mag doorspoelen in de wc, gootsteen of afvoerputje. En wat er mis kan gaan als u andere dingen doorspoelt. Eigenlijk is het heel simpel: alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier.

Voorkom rioolverstopping

Gooi dus geen doekjes door de wc. Denk hierbij aan baby-, meubel-, vloer-, sanitair- of gezichtsdoekjes en liever ook geen vochtig toiletpapier. Vloeibare voedingsmiddelen (behalve olie en vet) mag u doorspoelen, vaste voedingsmiddelen moeten in de GFT-bak. Vet en olie giet u terug in de verpakking of in een leeg melkpak. Dit geldt bijvoorbeeld voor (vloeibaar) frituurvet en olie uit blikjes vis of potjes gedroogde tomaatjes. Daarna levert u het in bij de gele containers bij de milieustraat of de supermarkt.

Wat te doen bij een verstopt riool

Toch een rioolverstopping? Afhanke­lijk van waar het probleem zit, kunt u de volgende dingen doen:

  1. Bij u thuis: u kunt zelf of via de eigenaar/woonstichting een bedrijf naar keuze inschakelen om de verstopping te verhelpen. De kosten zijn voor eigen rekening.
  2. Bij de gemeente: maak een melding aan via de website www.goirle.nl. De gemeente gaat de verstopping verhelpen.
  3. U weet niet zeker waar het probleem zit: u kunt zelf een bedrijf inschakelen of de vaste contractpartner van de gemeente. Dit is Rions riooltechniek ontstoppingsdienst (vestiging Tilburg). Bereikbaar via telefoonnummer (013) 204 04 70. Kijk op www.rions.nl voor de tarieven en diensten. De gemeente betaalt de rekening van Rions als het gaat om werkzaamheden aan het gemeentelijk riool.