Coronahulp aan ondernemers

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Daarnaast kunnen ondernemers bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Op deze pagina zetten we de belangrijkste informatie op een rij.

Er zijn veel verschillende regelingen en instanties die kunnen helpen. Op deze pagina wijzen we u online de weg. Wilt u liever persoonlijk contact? Bel of mail dan met Team Economische Zaken van de gemeente Goirle via telefoonnummer (013) 5310 610 of e-mail. 

In het overzicht van Station88 leest u meer over o.a. de NOW, Tozo en de corona calculator. Vanuit het overzicht met alle regelingen voor ondernemers kunt u doorklikken naar de juiste instantie. Het overzicht is van Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie.

Met de tozo helpt de overheid zelfstandig ondernemers (o.a. zzp’ers) om hun bedrijf voort te zetten. Via een snelle procedure kunnen ondernemers financiële ondersteuning krijgen. Het geld is voor levensonderhoud. De uitvoering van de regeling gebeurt door de gemeente. U kunt tozo 5 aanvragen vanaf 1 juli 2021. De regeling loopt tot uiterlijk 30 september 2021. Wilt u een aanvraag doen voor Tozo 5? Stuur dan een e-mail naar tozo@goirle.nl.

Bij verlies van werk of opdrachten, kan (om)scholing de kans op nieuw werk vergroten. Het Leerwerkloket biedt onafhankelijk advies over leren en werken. Voor iedereen: werkzoekenden, werknemers, scholieren, studenten én werkgevers. U kunt er dus terecht voor advies voor uzelf maar ook als werkgever voor uw medewerkers.

Ondernemers die jaarlijks precariobelasting terrassen betalen, hoeven voor 2020 niets te betalen. We corrigeren dit in februari 2021.

Uitstel aanslag gemeentelijke belastingen 2021 voor niet-woningen

Ondernemers van restaurants en cafe’s, winkels, bioscopen, uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties, dorpshuizen, musea en theaters e.d. ontvangen eind februari nog geen aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2021. Dit aanslagbiljet volgt op een later moment. De reden hiervoor is dat wij nog een extra kwaliteitscontrole op de WOZ-waarde van niet-woningen willen uitvoeren.

Wanneer ontvangt u dan wel het aanslagbiljet?

Normaal ontvangt u eind februari de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke heffingen op de mat. Dit wordt twee maanden uitgesteld. U ontvangt het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen dus eind april 2021. Indien u automatische incasso heeft, betaalt u nog steeds in 10 termijnen. De laatste termijn zal dan niet eind december 2021 zijn, maar eind februari 2022. U heeft de aanslagen dan net betaald als het nieuwe aanslagbiljet gemeentelijke belastingen voor 2022 wordt opgelegd.

Wilt u een betalingsregeling afspreken? Stuur dan een mail naar de afdeling Belastingen via belastingen@goirle.nl.

Medewerkers van ’t Loket kunnen u informeren over regelingen voor mensen met een laag inkomen. En ook over hulp bij financiële problemen. Bij geldproblemen is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Anders kunnen de problemen steeds groter worden.

In dit document zetten we de belangrijkste informatie op een rij. Een soort wegwijzer voor ondernemers naar hulp en ondersteuning.

Op de volgende sites vindt u nuttige informatie voor ondernemers:

·        De website van de Rijksoverheid geeft antwoorden op de meest gestelde vragen.

·        Kamer van Koophandel: bekijk de informatie op de website of stel je vraag aan het adviesteam van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen ook telefonisch contact opnemen met het Kamer van Koophandel Adviesteam via telefoonnummer 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur.

·        Voor ondernemers in de technologische industrie is heeft FME een meld- en informatiepunt ingericht.

·        Horecaondernemers kunnen terecht op bij Koninklijke Horeca Nederland.

·        155 Help een bedrijf verbindt kosteloos en laagdrempelig partijen die elkaar kunnen helpen.

·        Team Economische Zaken van de gemeente Goirle is bereikbaar via telefoonnummer (013) 5310 610 of e-mail.