Waarom komen er zonneparken en windmolens?
In het landelijke klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 bijna alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. Dat gebeurt met windmolens op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. Zowel landelijk, als in de regio Hart van Brabant (via de REKS, maar ook lokaal, staan we voor deze opgave. Daarom stemde de gemeenteraad in 2019 in met de Nota Zonnewijzer en Windrichting. Hierin zijn randvoorwaarden gesteld voor initiatieven van zonneparken en windmolens. Per initiatief wordt in overleg met omwonenden en gemeente de haalbaarheid en inpasbaarheid beoordeeld. In deze nota is berekend dat naast windmolens en zon op dak ook ongeveer 40 hectare aan zonneparken nodig is.
Afwegingskader
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op basis van de raadsvisie een afwegingskader opgesteld. Hierin zijn voorwaarden zoals Landschappelijke inpassing en Lokaal eigenaarschap opgenomen.
Eerste locaties zonneparken
Op basis van het Afwegingskader heeft het college aan vijf initiatiefnemers voor grootschalige zonneparken meegedeeld dat de locaties geschikt lijken voor zonneparken. Wel moet er nog een vergunningsproces doorlopen worden, inclusief een omgevingsgesprek met omwonenden. Deze locaties zijn in totaal 22 hectare netto (exclusief landschappelijk inpassing).