75 jaar bevrijding in Goirle

In oktober herdenken we dat Goirle 75 jaar geleden werd bevrijd. De laatste maand van de bezetting, oktober 1944, was een bijzonder zware tijd vanwege de vele, heftige beschietingen. En met veel slachtoffers en grote materiële schade tot gevolg.

Poppel was al op 4 oktober bevrijd. En de verwachting was dat de geallieerden nu ook spoedig naar Goirle zouden doorstoten. Dat gebeurde ook bijna! Op donderdag 5 oktober trok een bataljon van de 146e Brigade op naar Goirle, maar de Duitsers boden fel weerstand. Bij de brug over de Leij bij de Hoge Vonder strandde de Engelse aanval. De Duitsers wisten de Engelsen zelfs terug te dringen. Het zou nog weken duren eer Goirle werd bevrijd.

Tentoonstelling 5 oktober

Die moeilijke weken voorafgaand aan de bevrijding zijn te lezen in de dagboeken van enkele Goirlenaren. Hun getuigenissen maken deel uit van de tentoonstelling over de bevrijding van Goirle.

De tentoonstelling, georganiseerd door de Heemkundige Kring, is tot 27 oktober te zien in Het Heem aan de Nieuwe Rielseweg 41-43. De bezoekdagen zijn 5 en 6 , 12 en 13, 19 en 20 en 27 oktober. De toegang is gratis. De openingstijden zijn van 14.00 - 16.30 uur.

Wandeling 13 en 20 oktober

De tentoonstelling is één van de diverse activiteiten die worden georganiseerd rond de herdenking van de oktobermaand van 1944. Op 13 en 20 oktober a.s. kunt u deelnemen aan een wandeling door Goirle waarbij verschillende locaties worden bezocht die van betekenis waren bij de bevrijding van Goirle. Deelname is gratis. Aanmelden kan via secretariaat@heemkundekring-goirle.nl.

Herdenking 26 oktober in de Sint Janskerk

Op zaterdag 26 oktober herdenken wij de bevrijding. Dit doen wij met een herdenkingsmiddag in de Sint Janskerk vanaf 14.30 uur. Tijdens deze middag zingt Koor Da Capo en zijn er toespraken van de o.a. de burgemeester te horen. De gedichten van de kinderen van B.S. de Bron worden voorgelezen en het verhaal van geallieerde militairen. De middag wordt afgesloten met een mooie ceremonie op de begraafplaats waar 27 geallieerde militairen en een Goirlese militair begraven liggen. Deze ceremonie wordt omstreeks 16.30 uur afgesloten. Na afloop van de herdenking bent u van harte welkom voor een kopje koffie in de kapel van Cultureel Centrum Jan van Besouw.

De avondviering start om 20.00 uur in Cultureel Centrum Jan van Besouw. U kunt dan de documentaire “De vrijheid verloren… en herwonnen. Goirle 1939-1945” zien. Ook is er deze avond muzikale omlijsting door Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning en de Dutch Pipes en Drums. Kaarten á € 6,00 zijn vooraf te verkrijgen Boekhandel Blz Buitelaar en de Guldenakker. De kaarten kunnen ook telefonisch besteld worden op nummer 06 2519 0526. Het avondprogramma sluit om 22.00 uur.

Opening Schijnvliegveld de Kiek 26 en 27 oktober

In 2017 is het maatschappelijk/burgerinitiatief de ‘Vrienden van de Kiek’ ontstaan. Deze groep vrijwilligers zet zich met het project ‘Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek’ in voor het behoud van het verhaal van dit vliegveld. Lees meer over het vliegveld.

Op 26 oktober om 13.00 uur is de officiële opening van dit project door de Commissaris van de Koning van Noord Brabant en Militair Attache van Duitsland. Tussen 13.15 en 13.30 uur wordt de Messerschmitt Bf 109 door de Chinook Transporthelikopter afgeleverd op het Schijnvliegveld. Omstreeks 14.00 uur is de officiële opening afgelopen en vanaf dan is het Schijnvliegveld de Kiek gratis te bezoeken.

Naast de opening op zaterdag 26 oktober, is er ook op zondag 27 oktober van alles te beleven op Schijnvliegveld De Kiek. Er is dan een belevingsdag waarbij bezoekers van harte welkom zijn om kennis te komen maken met het Schijnvliegveld, de overblijfselen en verhalen.

Viering zondag 27 oktober

Zondag 27 oktober rijdt er omstreeks 9:45 en 10:00 uur een colonne met oude oorlogsvoertuigen door Goirle en Riel.

De route is:
• Abcovenseweg
• Molenstraat
• Muldersweg
• Tilburgseweg
• Rillaersebaan
• Tilburgseweg
• Dorpstraat
• Zandeind
• Gilzerbaan

We nodigen iedereen die aan deze route woont die zondagochtend de vlag buiten te hangen.

Meer informatie

Wilt u weten welke activiteiten er allemaal plaatsvinden in Goirle maar ook daar buiten? Kijk dan op de website van 75 jaar vrijheid.