Coronahulp aan ondernemers

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Daarnaast kunnen ondernemers bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Op deze pagina zetten we de belangrijkste informatie op een rij.

Persoonlijk contact

Er zijn veel verschillende regelingen en instanties die kunnen helpen. Op deze pagina wijzen we u online de weg. Wilt u liever persoonlijk contact? Bel of mail dan met Team Economische Zaken van de gemeente Goirle via telefoonnummer (013) 5310 610 of e-mail. 

Welke regelingen zijn er voor mij als ondernemer?

Hier vindt u een overzicht van alle regelingen voor ondernemers. Vanuit het overzicht kunt u doorklikken naar de juiste instantie. Het overzicht is van Station 88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie.

In het overzicht van Station 88 leest u meer over o.a. de NOW, Tozo en de corona calculator.

Hoe kan ik Tozo 3 aanvragen?

Met de tozo helpt de overheid zelfstandig ondernemers (o.a. zzp’ers) om hun bedrijf voort te zetten. Via een snelle procedure kunnen ondernemers financiële ondersteuning krijgen. Het geld is voor levensonderhoud. De uitvoering van de regeling gebeurt door de gemeente. U kunt tozo 3 aanvragen vanaf 1 oktober 2020. De regeling loopt tot uiterlijk 31 maart 2021. Wilt u een aanvraag doen voor Tozo 3? Stuur dan een e-mail naar tozo@goirle.nl.

Past de gemeente de lokale heffingen en leges aan?

Ondernemers die jaarlijks precariobelasting terrassen betalen, hoeven dit jaar maar de helft te betalen.

Gaat uw evenement niet door vanwege het coronavirus en kunt u het niet verzetten? Dan krijgt u de betaalde leges terug.

Normaal legt de gemeente Goirle de toeristenbelasting over kalenderjaar 2019 op per 30 april. Om ondernemers financieel wat lucht te geven werd dit uitgesteld tot eind september. De aanslagen zijn opgelegd per 30 september 2020. Door de opleving van het coronavirus viel dit moment ongelukkig samen met de aanscherping van de maatregelen. Kunt u als ondernemer de toeristenbelasting (nu) niet betalen? Dan kunt u ook hiervoor een betalingsregeling afspreken.

Wilt u een betalingsregeling afspreken? Stuur dan een mail naar de afdeling Belastingen via belastingen@goirle.nl.

Wat zijn de mogelijkheden voor om- of bijscholing?

Bij verlies van werk of opdrachten, kan (om)scholing de kans op nieuw werk vergroten. Het Leerwerkloket biedt onafhankelijk advies over leren en werken. Voor iedereen: werkzoekenden, werknemers, scholieren, studenten én werkgevers. U kunt er dus terecht voor advies voor uzelf maar ook als werkgever voor uw medewerkers.

Waar kan ik terecht bij persoonlijke financiële problemen?

Medewerkers van ’t Loket kunnen u informeren over regelingen voor mensen met een laag inkomen. En ook over hulp bij financiële problemen. Bij geldproblemen is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Anders kunnen de problemen steeds groter worden.

Meer informatie

Op de volgende sites vindt u nuttige informatie voor ondernemers:

·        De website van de Rijksoverheid geeft antwoorden op de meest gestelde vragen.

·        Kamer van Koophandel: bekijk de informatie op de website of stel je vraag aan het adviesteam van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen ook telefonisch contact opnemen met het Kamer van Koophandel Adviesteam via telefoonnummer 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur.

·        Voor ondernemers in de technologische industrie is heeft FME een meld- en informatiepunt ingericht.

·        Horecaondernemers kunnen terecht op bij Koninklijke Horeca Nederland.

·        155 Help een bedrijf verbindt kosteloos en laagdrempelig partijen die elkaar kunnen helpen.

·        Team Economische Zaken van de gemeente Goirle is bereikbaar via telefoonnummer (013) 5310 610 of e-mail.