Gladheidsbestrijding

Winters weer levert niet alleen mooie taferelen op. Het kan ook voor vervelende gladheid zorgen. Tijdens winterse omstandigheden gaat de gemeente daarom de strijd tegen gladheid aan, zodat u zo veilig mogelijk de weg op kunt.

Wat doet de gemeente?

Van oktober tot april houdt de gemeente zich bezig met gladheidbestrijding. Ook al schijnt de zon nog volop en is het slechte weer (nog) ver weg. En mocht het in april en mei nog glad worden, dan wordt natuurlijk ook gestrooid.

Nieuwe manier van strooien

De gemeente Goirle strooit aankomende winter preventief met nat zout. Het strooizout wordt, vlak voordat het op de weg wordt gestrooid, nat gemaakt met een zoutoplossing. Hierdoor blijft het zout beter op de weg liggen en gebruiken we de helft minder zout. Deze techniek is, naast de kostenbesparing, beter voor het milieu en effectiever.

Bij veel sneeuw of ijzel is alleen vooraf strooien niet voldoende. Afhankelijk van de situatie moeten we dan vaker strooien of bij hevige sneeuwval zelfs met sneeuwschuivers werken. Het overgrote deel van de strooiacties is echter preventief.

Wat merkt u er nu van?

Vanaf 1 oktober worden de paaltjes op de fietspaden alvast voor de gehele winterperiode verwijderd. Zodat tijdens slecht weer de gemeente sneller kan strooien. Merkt u in uw omgeving dat hierdoor auto’s van de fietspaden gebruik gaan maken? Meld dit dan bij de politie.  

Tegelijkertijd treft u vanaf 1 oktober weer de gele kisten in het straatbeeld aan. Deze gele kisten bevatten strooizout voor o.a. de schoolpleinen, de kerkpleinen, de ingang van verpleeg- en bejaardenhuizen en rondom het medisch centrum.

Wanneer en waar strooit de gemeente?

Zodra er slecht weer op komst is, strooit de gemeente op de hoofdwegen, hoofdfietspaden en op wijkontsluitingswegen. Op de A58 is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding, op de Beeksedijk de gemeente Hilvarenbeek, op de Alphenseweg/Brakel de ABG-gemeente en op een deel van de Abcovenseweg en Ambrosiusweg de gemeente Tilburg.

Dit kunt u zelf doen

Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buurtgenoten. Maak zelf uw stoep schoon. Met een sneeuwruimer, bezem, zand of strooizout komt u al een heel eind. Wacht niet te lang met zout strooien, anders vriest het aan. Gebruik strooizout op een verstandige en verantwoorde manier. Het zout is namelijk schadelijk voor het milieu en het tast planten en bomen aan. 25 gram zout per vierkante meter is ruim voldoende om de gladheid te bestrijden.

Kaartje strooiroutes

De gemeente bestrijdt de gladheid niet op trottoirs, voetpaden en binnenwegen in de wijken, omdat dit te hoge kosten met zich meebrengt en het milieu extra belast.

Links