Antwoorden op veel gestelde vragen

Voor het doneren van geld voor hulpgoederen en medische hulp kunt u terecht bij het Rode Kruis Nederland. Geld doneren kan ook via Giro555. Lees meer op de website van het Rode Kruis.

Fijn om te zien dat Goirlenaren en Rielenaren begaan zijn met hun medemens. Veel mensen zamelen spullen in of bieden vervoer aan. Deze burgerinitiatieven dragen wij een warm hart toe. ContourdeTwern is onze partner als het gaat om ondersteuning van burgerinitiatieven. Zij ondersteunen door vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Voor meer informatie kunt u mailen naar infogoirle@contourdetwern.nl.

Kerngroep van inwoners

ContourdeTwern wil ook een kerngroep van inwoners maken. Deze kerngroep gaat helpen met afstemming en samenwerking tussen initiatieven. Wilt u meedoen in de kerngroep? Mail of bel dan Marleen van Esch via (013) 534 9191 of marleenvanesch@contourdetwern.nl

We zoeken nog opvangplekken. Wie een veilige, bestaande woonruimte heeft, kan zich melden via info@goirle.nl. De locatie moet in elk geval voor drie maanden beschikbaar zijn. De gemeente gaat in gesprek met de eigenaar om te kijken of de locatie geschikt is.

TakeCareBNB

Inwoners die vluchtelingen bij hen thuis een logeerplek willen geven, kunnen terecht bij Takecarebnb. Deze organisatie bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Kijk voor meer informatie op de website van TakeCareBNB

Bent u gastgezin?

Geef dit dan door aan gemeente Goirle via telefoonnummer 06 2136 0308. Het is namelijk belangrijk dat deze vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente. Dan kunnen zij een beroep doen op sociale voorzieningen. En zo kunnen we u ook bereiken met informatie voor uw gasten of voor u als gastgezin.

De gemeente Goirle heeft enkele opvanglocaties. De tijdelijke bewoners kunnen zo nodig zeker enkele maanden op deze plekken blijven.

Voor het organiseren van de opvang werken gemeentes samen binnen de veiligheidsregio’s. Goirle maakt deel uit van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, district Hart van Brabant. We willen de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk ontvangen. Daarom zoeken we naar stabiele tijdelijke opvangplekken. Liever niet in sporthallen of tentenkampen maar bijvoorbeeld vakantieparken en leegstaande appartementencomplexen.

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis: 06-48158053. Daar worden zij zowel in het Engels als Oekraïens geholpen. 

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne te helpen. Zij zorgen voor vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak. Kent u een vluchteling uit Oekraïne die hulp nodig heeft voor zijn huisdieren? Bel of mail het meldpunt via T 088 811 33 33 of info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen ten aanzien van Nederland. De ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. We kunnen het effect op onze regio nog niet goed inschatten. We bereiden ons wel voor op een aantal veiligheidsthema's. Lees meer hierover op de website van de Veiligheidsregio.

Wij kunnen op dit moment nog niet alle vragen beantwoorden. We hebben nog geen volledig beeld van de ontwikkelingen. De komende tijd blijft de gemeente volgen welke hulp en ondersteuning vanuit Goirle nodig zijn. Op deze pagina houden we u op de hoogte.