Wat kunt u doen?
Informeer uzelf:
- Op de website van de politie en van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vindt u tips voor het voorkomen van criminaliteit, zoals woninginbraak, beroving en diefstal.
- Word lid van de besloten Facebookgroep Buurtpreventie Goirle. U vindt hier berichten en foto's van verdachte situaties of personen vanuit de BuurtWhatsApp-berichten. Ook wordt informatie gedeeld over preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op bijvoorbeeld een inbraak te verkleinen.
- Brandveilig wonen. De meeste branden in huis zijn eenvoudig te voorkomen. Op de website van de brandweer vindt u allerlei tips hoe u de kans op een woningbrand zo klein mogelijk maakt.
- Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen, buurten en wijken. De PKVW-bedrijven kunnen u meer informatie geven over hoe u uw woning kunt beveiligen.
- Burgernet informeert u over actualiteiten die met veiligheid in de wijk te maken hebben. Via de Burgernet app ontvangt u informatie over bijvoorbeeld een vermissing of een woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. Voor meer informatie kijk op de website van Burgernet.
Informeer ons:
- Word lid van een van de WhatsApp Groepen om samen met gemeente en politie onveilige situaties te signaleren.
- Met vragen of voor advies over zaken die in uw buurt spelen, kunt u contact opnemen met uw wijkagent. De gemeente Goirle valt onder politieteam Leijdal. Het steunpunt van politieteam Leijdal vindt u in het gemeentehuis. U kunt bij dit steunpunt alleen terecht als u een afspraak heeft gemaakt. Dit kan 24 uur per dag via het nummer 0900 - 8844.
- Meld vermoedens van criminaliteit. Heeft u een vermoeden van criminaliteit, bijvoorbeeld een hennepkwekerij? Meld dit bij de politie via 0900 - 8844 of via de website van de politie. Anoniem melden is mogelijk via Meld Misdaad Anoniem. Melden bij Meld Misdaad Anoniem kan telefonisch via 0800 - 7000 of via het online formulier.
- Brandweer: geen spoed, maar wel brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Zo word je snel geholpen en blijft 112 vrij voor wie in levensgevaar is. Bij acuut gevaar of twijfel: bel 112. Kijk voor meer informatie op de website van de brandweer.
Wat doet de gemeente?
Wij werken aan de openbare orde en veiligheid binnen de gemeente Goirle. Dit doen we samen met onder andere de politie, veiligheidsregio, het Openbaar Ministerie en diverse zorg- en welzijnsinstellingen.
Hoe we dit doen legden we vast het Integraal Veiligheidsbeleid Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk 2023-2026. In dit plan staat wat de gemeente, samen met haar veiligheidspartners, doet op een aantal belangrijke thema’s, naast alle overige veiligheidsvraagstukken die zich voordoen.
De belangrijke thema’s waar we in de periode 2023-2026 mee aan de slag gaan zijn:
- Zorg en veiligheid
- Ondermijnende criminaliteit
- Evenementenveiligheid
- Digitale veiligheid
Wat te doen bij een ramp of crisis?
Volg de instructies op van de gemeente of de hulpdiensten. Informatie en nadere instructies krijgt u via Omroep Brabant radio, in Midden-Brabant op etherfrequentie FM 91.9 of op de kabelfrequentie FM 89.4. Op de site van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (www.vrmwb.nl) wordt u verder geïnformeerd.
Bereid u voor:
- Stel uw telefoon in voor berichten van NL Alert. Hiermee kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In dat bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Op de website van NL-alert leest u hoe u zelf uw telefoon kunt instellen.
- Lees de tips op de website van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (www.vrmwb.nl).
- Wilt u weten welke risico's zich in uw omgeving kunnen voordoen? Open de Brabantse risicokaart.