Zuidrand

De Zuidrand bestaat uit twee nieuwe woongebieden tussen de Kerkstraat/Bergstraat en de Nieuwe Leij. Daar staan nu nog de beeldbepalende industriecomplexen van de Havep en Van Besouw. We koesteren die 'stoere' industriële uitstraling én het prachtige natuurgebied aan onze zuidgrens. Er zijn circa 350 woningen gepland,  die vanaf 2020/2021 in fases gebouwd worden. De gemeente is regisseur en kadersteller voor betrokken partijen maar heeft geen rol in de verkoop, zie daarvoor de websites van www.vanbesouw-goirle.nl en www.landvananna.nl.

 

Wanneer je vanuit het centrum van Goirle naar het zuiden loopt of rijdt kom je vrijwel direct in een wijds landschap terecht: velden, bomenrijen en bossen, en natuurlijk het riviertje De Leij. De afgelopen eeuwen lagen er tussen het centrum van Goirle en dat prachtige gebied nog twee grote fabrieksterreinen, waarop de textielfabrieken van de firma’s Van Besouw en Van Puijenbroek te vinden waren. Het fabrieksterrein van de firma Van Besouw is inmiddels zo goed als verdwenen, en ook bij de firma Van Puijenbroek produceren ze al jaren geen textiel meer. Het kantoor en distributiecentrum staan op het punt om te verhuizen naar een andere plek in Goirle. Samen met de projectontwikkelaars Nederlandse Bouw Unie, CRA Vastgoed en Wilma Wonen bouwen we de komende jaren twee voor Goirlese begrippen unieke woonwijken op deze voormalige fabrieksterreinen, die aan de noordkant grenzen aan het centrum van Goirle, en aan de zuidkant aan het prachtige landschap. In de wijken staan duurzaamheid, groen, water en industrieel erfgoed centraal.

Van Besouw

Op het voormalige fabrieksterrein van de firma Van Besouw bouwt projectontwikkelaar Nederlandse Bouw Unie in totaal 187 woningen (waarvan 159 koopwoningen en 28 huurwoningen) en een appartementencomplex met 32 (koop)appartementen. De fabrieksschoorsteen, de gevel van het oude kantoor aan de Kerkstraat, de portiersloge en het ketelhuis van de oude fabriek zijn blijven staan. Alle andere fabrieksgebouwen zijn gesloopt.

De wijk wordt in 3 fases gebouwd. De bouwwerkzaamheden voor fase 1 (met daarin 78 koopwoningen en 19 huurwoningen) zijn inmiddels gestart. Verwacht wordt dat deze woningen begin 2022 klaar zijn. Fase 2 is inmiddels ook in de verkoop gegaan. Heeft u interesse in een woning of wilt u meer informatie over deze wijk? Kijk dan op de website over Van Besouw.

Van Puijenbroek (Land van Anna)

Op het voormalige fabrieksterrein van de firma HaVeP (vroeger: Van Puijenbroek) bouwen projectontwikkelaars CRA Vastgoed en Wilma Wonen in opdracht van VP Capital (een onderneming van de familie Van Puijenbroek) in totaal 187 woningen (waarvan 145 koopwoningen en 42 huurwoningen). Het oude fabrieksterrein is nog niet gesloopt en een gedeelte van het terrein is nog in gebruik als kantoor en distributiecentrum van de firma HaVeP. Zodra het kantoor en distributiecentrum zijn verhuisd naar een nieuwe plek aan de Parallelweg in Goirle, wordt een groot gedeelte van het fabrieksterrein gesloopt. Het oude kantoor aan de Bergstraat, de fabrieksschoorsteen en het ketelhuis blijven staan. Het oude kantoor wordt een klein appartementengebouw.

De wijk wordt in meerdere fases gebouwd. De bouwwerkzaamheden voor de eerste fase starten waarschijnlijk halverwege 2022. Heeft u interesse in een woning of wilt u meer informatie over deze wijk? Kijk dan op www.landvananna.nl

De wijken worden duurzaam en natuurinclusief ingericht. Dit betekent dat we veel biodiverse inheemse bomen en planten plaatsen. Deze horen van nature in dit gebied thuis en zijn aantrekkelijk voor onder andere vlinders en bijen. Om de natuur een handje te helpen maaien en snoeien we minder vaak. We kiezen voor natuurlijke speelplekken, zoals boomstammen en keien. Regenwater proberen we zo lang mogelijk vast te houden in de wijk. We maken hiervoor lager gelegen plekken in het groen, waar het water in de grond kan zakken (wadi’s).

Ook verleggen we een deel van rivier de Leij. De rivier krijgt haar oude, kronkelende verloop terug. Ook het omliggende gebied wordt opnieuw aangelegd. We planten bomenrijen aan en zaaien bloemrijk gras in. Ook passen we wegen en paden in het gebied aan en plaatsen een nieuwe brug. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van VP Capital (onderneming van de familie Van Puijenbroek) en zijn in volle gang. Ze duren naar verwachting tot eind mei 2021. Tijdens de werkzaamheden is het gebied volledig afgesloten.

Industrieel erfgoed

We proberen het industriële verleden zoveel mogelijk terug te laten komen. Zo hergebruiken we oude bestrating en betonplaten van de oude fabrieksterreinen. Ook maken we knipogen naar oude schoorstenen en fabrieksmuren, sheddaken (in de vorm van een zaagtand) en plantjes die werden gebruikt om textiel te kleuren.

Heeft u interesse in een woning of wilt u meer informatie over de bouwplannen in de nieuwe wijken? Kijk dan voor meer informatie en de contactgegevens van de projectontwikkelaars op de website van de Zuidrand en de woonwijk Van Besouw.

Heeft u een vraag voor de gemeente? Neemt u dan contact op met projectleider Judith Kluijtmans, via judith.kluijtmans@goirle.nl of 013-5310601.

Gaat uw vraag over de inrichting van de toekomstige openbare ruimte? Neemt u dan contact op met projectleider Tim Hinssen, via tim.hinssen@goirle.nl of 013-5310546.