Afval scheiden en voorkomen

In onze dorpen zorgen we samen met inwoners en ondernemers voor een fijne en schone leefomgeving. Daarom gaan we samen de strijd aan tegen zwerfafval op straat en proberen we afval te scheiden zodat we grondstoffen kunnen hergebruiken. Samen zorgen we ervoor dat het in onze dorpen goed toeven is en blijft. Doet u ook mee?

Wat de gemeente doet

Openbare afvalcontainers

Op verschillende plekken in onze gemeente vindt u openbare afvalcontainers voor glas, textiel en luiers en incontinentiemateriaal.

Luierzakken

U kunt luierzakken gratis ophalen in het gemeentehuis. Deze heeft u nodig om luiers en incontinentiemateriaal in de openbare luiercontainers te doen. Meer informatie vindt u op MijnAfvalwijzer.

Afvalbakken

Verspreid over de gemeente staan er ook vuilnisbakken voor afval en hondenpoep (met zakjes voor het opruimen van hondenpoep). We controleren die elke week. Als ze vol zijn, maken we ze leeg.

Voorlichting en bewustwording

We organiseren verschillende activiteiten om zwerfafval te voorkomen en verminderen. We organiseren opruimdagen en verstrekken materiaal om zwerfafval op te ruimen. Daarnaast organiseren we gastlessen op scholen om kinderen en jongeren bewust te maken.

Wat u kunt doen

ZAP’er (ZwerfAfvalPakker) worden?

In Goirle zet een groep van zo’n 70 inwoners zich vrijwillig in voor het opruimen van zwerfafval. Zij organiseren zelfstandig activiteiten om de dorpen Riel en Goirle schoon te houden. Wilt u hier ook een steentje aan bijdragen? Meld u dan aan als ZAP’er via www.zaprielgoirle.nl.

Afval scheiden? Tips vindt u in de Afvalwijzer

In onze Afvalwijzer vindt u een overzicht van verschillende afvalsoorten, hoe u afval sorteert en waar u het kunt inleveren.

Heeft u zelf een idee of initiatief?

Heeft u zelf een idee om zwerfafval te voorkomen of te verminderen? Dan horen we dat natuurlijk graag! Stuur een e-mail naar zwerfafval@goirle.nl. De gemeente helpt en denkt graag mee over de mogelijkheden.

Meer weten

Milieu Centraal geeft tips om uw afvalberg te verkleinen en legt uit hoe u het afval op de beste manier kunt sorteren.