Riool verstopt

Komt in het toilet, bij de afvoer of bij de gootsteen het water omhoog? Mogelijk is uw riool verstopt. Een verstopping in de riolering op uw eigen terrein moet u zelf oplossen. Een verstopping in het riool op gemeentegrond meldt u bij ons.

Wat moet ik doen?

Zoek uit waar de verstopping zit

Een verstopping kan op drie plekken zitten:

 • in het hoofdriool (het deel in de straat)
 • in de huisaansluiting op gemeentegrond
 • in de huisaansluiting op eigen terrein

U vindt de verstopping in 3 stappen:

 1. Lopen de andere afvoeren in uw huis wel door? Dan zit de verstopping in uw huis
 2. Zijn alle afvoeren in uw huis verstopt? Doe dan navraag bij uw buren in de straat. Bent u de enige met problemen? Dan zit de verstopping zeer waarschijnlijk in de huisaansluiting
 3. Hebben uw buren ook problemen met de riolering? De verstopping zou in het hoofdriool kunnen zitten

Zit de verstopping in de huisaansluiting?

De huisaansluiting is de buis van uw woning naar het hoofdriool. Deze buis loopt deels door uw eigen grond en deels door gemeentegrond. We lossen de verstopping op als het in gemeentegrond zit. In de buis van de huisaansluiting zit een ontstoppingsstuk. Meer informatie over het ontstoppingsstuk leest u op www.rioolinfo.nl.

Waar zit het ontstoppingsstuk in uw huisaansluiting?

 • Zit het in gemeentegrond? Van veel ontstoppingsstukken weten we de locatie. Deze vindt u op een digitale kaart
 • Zit het ontstoppingsstuk op uw terrein (voor de erfgrens), dan mag u dit opengraven om de verstopping op te lossen.
 • Zit het in gemeentegrond, of weet u het niet? Neem dan contact op met Rions om de plaats van de verstopping op te sporen. Met Rions hebben we vaste afspraken over prijs en kwaliteit. Wanneer Rions vaststelt dat de verstopping op het deel van de gemeente zit hoeft u niets te betalen. In alle andere gevallen krijgt u een factuur van Rions.

Let op, als u zelf een ander bedrijf inschakelt dan Rions, dan betaalt u de kosten altijd zelf. Ook als blijkt dat de verstopping in gemeentegrond zit.

Zit de verstopping in het hoofdriool? 

 • Neem contact op met ons via telefoonnummer (013) 5310 610
 • Neem buiten kantoortijden contact op met Rions in Tilburg. Met Rions hebben we vaste afspraken over prijs en kwaliteit.

Wat moet ik weten?

Verstoppingen voorkomen

Zorg ervoor dat er geen luiers, maandverband of vochtige doekjes,olie, frituurvet en jus in het riool terechtkomen. 

Overlast na regen

Hevige regen veroorzaakt soms overlast in huis. De riolering borrelt, het regenwater loopt via een wc of wastafel uw huis binnen of uw kelder loopt onder. Het is belangrijk dat u in de gaten houdt dat de ontluchtingsvoorziening van de huisriolering goed werkt. Op www.riool.info vindt u wat u kunt doen.