Gladheid
Sneeuwval en het bevriezen van wegen, voet- en fietspaden leiden tot gladheid. Dit levert ongemak op voor het autoverkeer, de fietser en de voetganger. Gemeente Goirle probeert dit te voorkomen door zout te strooien. Vóór elk winterseizoen maakt de gemeente een plan om gladheid tegen te gaan. In het plan staat de veiligheid van weggebruikers en het doorstromen van het verkeer voorop.
Op welke manier wij strooien
De gemeente Goirle strooit in de winter preventief met nat zout. Het strooizout wordt, vlak voordat het op de weg wordt gestrooid, nat gemaakt met een zoutoplossing. Hierdoor blijft het zout beter op de weg liggen en gebruiken we de helft minder zout. Deze techniek is, naast de kostenbesparing, beter voor het milieu en effectiever.
Bij veel sneeuw of ijzel is alleen vooraf strooien niet voldoende. Afhankelijk van de situatie moeten we dan vaker strooien of bij hevige sneeuwval zelfs met sneeuwschuivers werken. Het overgrote deel van de strooiacties is echter preventief.
Wat doet de gemeente?
Van begin oktober tot eind april houdt de gemeente zich bezig met gladheidbestrijding. We hebben nu nog te maken met vrij hoge temperaturen en veel regen val. En mocht het voor of na deze periode nog glad worden, dan wordt natuurlijk ook gestrooid.
Wat merkt u er van?
Voordat er vorst en of sneeuw verwacht wordt, halen we de paaltjes op de fietspaden voor de gehele winterperiode tijdelijk weg. Zodat tijdens slecht weer de gemeente sneller kan strooien. Merkt u in uw omgeving dat hierdoor auto’s van de fietspaden gebruik gaan maken? Meld dit dan bij de politie.
Tegelijkertijd treft u vanaf begin oktober weer de gele kisten in het straatbeeld aan. Deze gele kisten bevatten strooizout voor o.a. de schoolpleinen, de kerkpleinen, de ingang van verpleeg- en bejaardenhuizen en rondom het medisch centrum.
Wanneer en waar strooit de gemeente?
Zodra er slecht weer op komst is, strooit de gemeente op de hoofdwegen, hoofdfietspaden en op wijkontsluitingswegen.
Verantwoordelijkheid doorgaandewegen:
- A58, Rijkswaterstaat
- Blaakweg, Provincie
- Beeksedijk, gemeente Hilvarenbeek
- Alphenseweg/Brakel, de ABG-gemeente
- Abcovenseweg (gedeeltelijk) en Ambrosiusweg, gemeente Tilburg
Waarom wordt er in mijn straat niet gestrooid?
Het streven is dat mensen binnen een 150 meter op een gestrooide route terecht komen vanuit hun woonomgeving. We kunnen niet overal in Goirle strooien. Dit kost veel tijd en geld. Ook heeft strooien soms geen zin. We strooien niet:
- Op plaatsen waar weinig verkeer rijdt. Als er weinig auto's rijden en strooizout niet wordt ingereden, werkt strooien niet. Het werkt het beste als het wordt ingereden voor wrijving met (auto)banden. In strooizout zitten zware metalen als nikkel, chroom en koper. De metalen komen uiteindelijk terecht in het riool. Dit is schadelijk voor het milieu.
- Als het kouder dan -8 graden. Strooizout werkt dan niet
Dit kunt u zelf doen
Volg het weerbericht en de waarschuwingen op radio en tv. Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buurtgenoten. Maak zelf uw stoep schoon. Help mee de stoepen begaanbaar te houden en denk hierbij ook eens aan uw oudere of minder valide medebewoners. Met een sneeuwruimer, bezem, zand of strooizout komt u al een heel eind.
Wacht niet te lang met zout strooien, anders vriest het aan. Gebruik strooizout op een verstandige en verantwoorde manier. Het zout is namelijk schadelijk voor het milieu en het tast planten en bomen aan. 25 gram zout per vierkante meter is ruim voldoende om de gladheid te bestrijden. Houd rekening met vertraging en extra reistijd.
Plan uw route aan de hand van de gestrooide wegen. Rijd voorzichtig en houd extra afstand. Neem voorzorgsmaatregelen, zorg voor wat strooizout en denk bijvoorbeeld aan winterbanden en schoenijzers.