Gemeente stopt met spuiten tegen eikenprocessierups

De gemeente stopt met het spuiten tegen de eikenprocessierups. Jarenlang bestreden we de rups langs drukke fietsroutes en bij scholen. Deze zomer verwachten we weinig overlast en dus spuiten we dit jaar niet. De eikenprocessierups staat bekend om de vervelende brandharen die hij in juni verliest. De brandharen kunnen erge jeuk bij mensen en dieren geven.

Spuiten tegen de eikenprocessierups helpt om grote overlast te voorkomen, maar het is slecht voor de biodiversiteit. Niet alleen de eikenprocessierups, maar ook andere dieren gaan eraan dood. Daarom spuiten we alleen als het ├ęcht nodig is en dat is dit jaar niet het geval. De natuur heeft ons de afgelopen jaren goed geholpen om de eikenprocessierups te bestrijden. We kijken ook hoe we door specifiek onderhoud van bermen en sloten kunnen zorgen voor meer biodiversiteit. Hierdoor trekken we meer natuurlijke vijanden van de rups aan, zoals insecten en vogels. Zo bestrijden we de eikenprocessierups op een natuurlijke manier.

Weinig overlast verwacht

De eikenbomen waar de afgelopen jaren de meeste eikenprocessierupsen op zaten zijn onderzocht door een ecoloog. Uit dit onderzoek blijkt dat we dit jaar weinig overlast verwachten. Als er wel overlast komt dan kunnen we dit oplossen door nesten van de eikenprocessierups te verwijderen.

Meld overlast via Fixi

Ziet u een nest eikenprocessierupsen in bomen van de gemeente? Meld dit ons dan via Fixi.