Goirle zet in op energiebesparing

Vanaf januari tot en met september 2023 zijn 670 huizen in de gemeente verduurzaamd door de inzet van ‘Energieklussers’. De ‘Energieklussers’ hielpen inwoners gratis met de installatie van energiebesparende middelen. Denk aan het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrippen. Per woning werden gemiddeld 7 kleine energiebesparende aanpassingen gedaan.

De actie werd uitgevoerd met gelden vanuit het Rijk, bedoeld voor het terugdringen van energiearmoede. Door middel van deze gelden werd het mogelijk om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren voor huishoudens met hoge energielasten én met een woning voorzien van energielabel D, E of F. Inwoners die in deze categorie vielen werden actief door de gemeente benaderd.

Energieklussers en resultaat

De inzet van de ‘Energieklussers’ was een succes. Naast dat er 4911 energiebesparende acties werden verricht, waren inwoners ook tevreden vertelde Godfried Verhagen, Energieklusser in Goirle: “De dankbaarheid die je krijgt van veel inwoners na een uurtje klussen en een fijn gesprek is echt bijzonder. Met veel plezier en trots ben ik actief als Energieklusser”. Van alle energiebesparende maatregelen zijn het vervangen van lampen voor ledlampen (ruim 1600 keer) en aanbrengen van radiatorfolie (ruim 1300 keer) het meest uitgevoerd.

Alle aanpassingen bij elkaar hebben geleid tot een jaarlijkse besparing van gemiddeld 68.4 MWh aan stroom, 43.100 m3 aan gas en een CO2-reductie van 126.0 t. Per huishouden betekent dit een gemiddelde besparing van € 222,40 per jaar op hun energierekening.

Doorpakken

Energiebesparende maatregelen toepassen om energiearmoede tegen te gaan blijft belangrijk. Daarom start dit najaar via het Nationaal Isolatie Programma van het Rijk, een onderzoek naar de mogelijkheden rondom het verbeteren van isolatie in koopwoningen. Het uitgangspunt daarbij is dat inwoners met een slecht geïsoleerd koopwoning ondersteuning krijgen bij het verbeteren van de isolatie. Meer informatie hierover volgt later.