Rijbewijs aanvragen

Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan? Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of verlengt u uw rijbewijs liever niet online? Maak dan een afspraak. U betaalt de kosten meteen bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar bij de informatiebalie in het gemeentehuis. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Let op: wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit kan ook online via het RDW. U kunt het rijbewijs daarna binnen 2 werkdagen ophalen in het gemeentehuis.

Wat moet ik doen?

Maak een afspraak bij het gemeentehuis

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Maak dan altijd een afspraak bij het gemeentehuis. Verlengt u uw rijbewijs liever niet online? Dan kunt u natuurlijk ook een afspraak maken in het gemeentehuis.

Bij de afspraak neemt u mee:

  • uw oude rijbewijs (als u die heeft)
  • 1 pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • contant geld of een pinpas
  • als u uw rijbewijs kwijt bent: een geldig identiteitsbewijs

Uw nieuwe rijbewijs ligt dan na 5 werkdagen voor u klaar bij de informatiebalie. Een afspraak is niet nodig.

Wat moet ik weten?

U heeft soms een gezondheidsverklaring nodig

Namelijk:

  • als u bij het verloop van uw rijbewijs 75 jaar of ouder bent
  • als u een medische beperking heeft
  • als u een rijbewijs aanvraagt voor een vrachtwagen of bus

U vraagt de gezondheidsverklaring online aan bij het CBR. U heeft hiervoor DigiD nodig. U mag uw gezondheidsverklaring ook afhalen in het gemeentehuis.U kunt hiervoor binnenlopen binnen openingstijden. U betaalt de verklaring bij de informatiebalie in het gemeentehuis met uw pinpas. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

U heeft uw rijbewijs sneller nodig

U kunt dan een spoedaanvraag doen. Hiervoor moet u een afspraak maken en zelf langkomen in het gemeentehuis. Doet u dit vóór 12.30 uur? Dan ligt het de volgende werkdag vanaf 10:00 uur voor u klaar op het gemeentehuis. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

U bent uw rijbewijs kwijt of het is gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs, kunt u een verklaring invullen bij het RDW of bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

U wilt uw buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen. Maak hiervoor een afspraak in het gemeentehuis. Of dit kan hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Een geldig rijbewijs uit de EU/EVA kunt u altijd omwisselen. Wat de voorwaarden zijn en hoe u het buitenlands rijbewijs omwisselt leest u op de website van het RDW.

Wat kost het?

Kosten rijbewijs 2024

Product Prijs
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten voor een spoedaanvraag € 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50