Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen of uw partnerschap officieel registreren. Bij de gemeente doet u eerst een melding van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kunt u gemakkelijk online regelen. Vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar na ontvangst van de melding kunt u trouwen of uw partnerschap registreren.

Met DigiD kunnen jullie online je huwelijk of geregistreerd partnerschap melden

Voordat u trouwt of uw partnerschap laat registreren, legt u eerst een datum vast door uw plannen bij ons te melden. Hiervoor heeft u beiden DigiD nodig. U selecteert een trouwdatum, een trouwlocatie en geeft een voorkeur door voor een trouwambtenaar. 

Let op: de datum, trouwlocatie en trouwambtenaar die u doorgeeft, staan nog niet meteen vast. Wij nemen contact met u op om uw aanvraag te bevestigen.

Melding doen is gratis. Na de melding krijgt u een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dag en tijd   Kosten
Maandag tot en met vrijdag (gemeentehuis)  

€ 290,00

Maandag om 8.45 uur en om 9.00 uur (gemeentehuis)   Gratis 
Zaterdag (gemeentehuis)   € 544,15
Maandag tot en met vrijdag (op locatie)
Maandag tot en met vrijdag (op locatie eenmalig aan te wijzen)          
  € 382,00
€ 409,65
Zaterdag (op locatie)
Zaterdag (op locatie eenmalig aan te wijzen)
  € 636,35
€ 663,70
Zondag op locatie (tussen 9.00 en 17.00 uur) **   € 691,05
Zondag op locatie (buiten kantoortijden) **   € 718,35
Trouwboekje   € 37,60

Gratis huwelijk of partnerschap

Dit is mogelijk op maandagmorgen van 8:45 uur tot 9:00 uur. Hierbij kunnen, inclusief het bruidspaar, maximaal 12 personen bij aanwezig zijn. U kunt geen trouwambtenaar kiezen. U heeft vooraf geen gesprek met de trouwambtenaar.

Trouwen op zon- en feestdagen

Dit is in het gemeentehuis niet mogelijk.

Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) voltrekt het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan een van onze eigen trouwambtenaren zijn. Maar u kunt ook kiezen voor een familielid, vriend of een zelfstandig trouwambtenaar.

Na uw keuze voor een trouwambtenaar

Als u van ons een bevestiging heeft ontvangen dat de trouwambtenaar van uw voorkeur beschikbaar is, maakt de trouwambtenaar een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven. De trouwambtenaar neemt ongeveer 2 á 3 weken voor uw trouwdag contact met u op.

U kunt trouwen in de raadzaal van het gemeentehuis. Het is ook mogelijk om een andere locatie in Goirle te laten aanwijzen als trouwlocatie. Hierbij kunt u denken aan thuis, in een restaurant, het cultureel centrum of u kunt zelf met een voorstel komen. U kunt een locatie selecteren of een externe locatie aangeven wanneer u de melding van uw huwelijk online doorgeeft. Benieuwd naar de locaties? Bekijk dan alvast de trouwlocaties.

Als u uw geregistreerd partnerschap wilt omzetten in een huwelijk, heeft u twee mogelijkheden:

  1. Kosteloze omzetting. Dit kan alleen op maandag tussen 8.45 en 9.00 uur in een vergaderruimte in het gemeentehuis van Goirle, zonder toespraak. Maximaal 12 personen, inclusief het bruidspaar.
  2. Omzetting met een ceremonie. Dit kan op een door u gekozen moment.

De aanvraag doet u gemakkelijk online. Hiervoor heeft u beiden DigiD nodig.

Als een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit bezit, in het buitenland is geboren of lange tijd in buitenland heeft gewoond of daar bent gescheiden, kan het zijn dat u extra documenten moet overleggen. Neem dan ruim voor uw huwelijk- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Goirle via T (013) 5310 610.

Links

Downloads