Wijziging aan sociale zaken doorgeven

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan moet u verschillende zaken op tijd bij de gemeente melden. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, gaat werken of extra inkomsten heeft. Ook wanneer u op vakantie gaat moet u dit doorgeven. Doet u dat niet? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Een wijziging of vakantie geeft u online door met uw DigiD.

Wat moet ik weten?

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een bedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt. Verandert uw situatie? Dan moet u dat direct doorgeven.

De samenstelling van uw huishouden verandert

Het recht op uitkering hangt af van de samenstelling van uw huishouden. Verandert er iets? Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of een kind uit huis gaat. Meld dat dan zo snel mogelijk. 

Als uw thuiswonende kind ouder is dan 18 jaar en begint of stopt met een studie, dan moet u dat doorgeven.

U doet betaald werk

Heeft u werk gevonden? Geef dit dan door. Ook als u af en toe werkt. Of bijvoorbeeld op de kinderen van de buren past en daar geld voor krijgt. U moet alle inkomsten melden bij ons.

U doet vrijwilligerswerk

Als u vrijwilligerswerk wilt gaan doen, neem dan van tevoren contact op met uw klantmanager. Die kan u vertellen of met een uitkering vrijwilligerswerk kan doen.

U gaat op vakantie

U mag per jaar maximaal 28 dagen op vakantie. Gaat u op vakantie in binnen- of buitenland? Uw vraagt minimaal 4 weken voor vertrek goedkeuring aan. Dit doet u online. Uw klantmanager neemt daarna contact met u op.

U krijgt geld of dure spullen

Krijgt u een bijstandsuitkering? Dan mag uw bezit niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Bezit is bijvoorbeeld spaargeld, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het hebben van een eigen woning zijn er aparte regels. Verandert er iets in wat u bezit? Geef dit dan zo snel mogelijk door. Bijvoorbeeld een erfenis, schadevergoeding, uitbetaling van pensioen, prijs in een loterij of een schenking.