Zwerfafval

In Goirle zorgen we samen met inwoners en ondernemers voor een prettige gemeente. Schone dorpen dragen bij aan fijne leefomgeving. Daarom gaan we samen de strijd aan tegen zwerfafval op straat, zodat het in onze dorpen goed toeven is en blijft. Doet u ook mee?

Samen houden we onze buurt schoon!

Zwerfafval is afval dat is achtergelaten op plekken waar het niet hoort. In plaats van in een afvalbak ligt het op straat en in de natuur, zoals bermen en op het gras. Voorbeelden van zwerfafval zijn:

  • Sigarettenpeuken
  • Mondkapjes
  • Verpakkingsafval zoals snoepwikkels en blikjes.

Het duurt vaak lang voordat zwerfafval is afgebroken. Dat is niet goed voor de natuur, dier en mens; het kan de bodem of water verontreinigen, trekt ongedierte aan of dieren eten het op. Ook verstoort afval het straatbeeld.

We organiseren (als de coronamaatregelen dit toelaten) komende maanden diverse activiteiten om zwerfafval te voorkomen en verminderen. Zoals opruimdagen en gastlessen op scholen. Als inwoner kunt u lid worden van de ZAP’ers (ZwerfAfvalPakkers) of eenmalig materialen lenen voor een opruimactie. Hieronder leest u hoe dit werkt.

  • ZAP’er (ZwerfAfvalPakker) worden?

In Goirle zet een groep van zo’n 70 inwoners zich (vrijwillig) in voor het opruimen van zwerfafval. Zij organiseren zelfstandig activiteiten om de dorpen Riel en Goirle schoon te houden. Wilt u hier ook een steentje aan bijdragen? Meld u dan aan als ZAP’er via www.zaprielgoirle.nl.

  • Zelf een idee?

Heeft u zelf een idee om zwerfafval te voorkomen of te verminderen? Dan horen we dat natuurlijk ook graag! Stuur een e-mail naar zwerfafval@goirle.nl. De gemeente helpt en denkt graag mee over de mogelijkheden.