Veelgestelde vragen over Energiehub Baars
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over Energiehub De Baars
Wat is De Baars?
De Baars is een bijzonder gebied in het van Brabant, waar natuur, recreatie, landbouw en cultuurhistorie samenkomen. Het ligt nabij de Abdij Koningshoeven, Safaripark Beekse Bergen en het Van Gogh Nationaal Park. Het knooppunt A58/A65 heeft ook de naam De Baars. De Baars is één van de zoekgebieden voor duurzame energie in de regio Hart van Brabant.
Waarom is De Baars aangewezen als zoekgebied voor energieopwekking?
Binnen de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) Hart van Brabant is De Baars geselecteerd als één van de zoekgebieden. Een zoekgebied is een plek waar mogelijkheden zijn voor het grootschalig opwekken van duurzame energie. De zoekgebieden zijn het resultaat van een zorgvuldig proces, waarbij is gekeken naar de beperkingen, randvoorwaarden, mogelijkheden en wensen. Dit proces heeft geleid tot 8 zoekgebieden, waaronder De Baars. Meer informatie hierover lees je hier.
Waarom is grootschalige opwek nodig?
Onze aarde warmt op. Dat heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Bij de productie van fossiele brandstof komt veel CO2 vrij. Dit broeikasgas zorgt voor stijging van de temperatuur op aarde. Daarom is het opwekken van duurzame energie belangrijk en stapt ook deregio Hart van Brabant over op alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Zo werken we aan een klimaatneutrale toekomst, zonder uitstoot van CO2. Ook worden we op die manier minder afhankelijk van energie uit het buitenland, wat bijdraagt aan de energiezekerheid van bedrijven en woningen. En we hebben de kosten beter in de hand.
Hoe wordt de locatie van windmolens bepaald?
Bij het zoeken naar een geschikte locatie voor de windmolens houden we rekening met een minimale afstand van de windmolens tot bijvoorbeeld woningen, hoogspanningsmasten en spoorwegen. Dit beperkt het aantal plekken waar het plaatsen van windmolens mogelijk is. We onderzoeken ook de effecten van de windmolens op de leefomgeving, zoals op gezondheid, geluidsoverlast en slagschaduw van de draaiende wieken. Ook kijken we naar mogelijke effecten van de windmolens op het landschap, (beschermde) diersoorten, (externe) veiligheid en cultuurhistorie.
In de onderzoeksopzet (NRD) hebben we drie varianten uitgewerkt. Of een van deze varianten het uiteindelijk wordt, weten we nu nog niet. Dit moeten we nog onderzoeken. Het zou ook nog een andere variant kunnen worden, die nu niet in de NRD beschreven staat. Er staat nog niets vast.
Is het plaatsen van windmolens op deze plek wel verantwoord?
Natuurlijk moet goed onderzocht worden wat de gevolgen van verschillende plannen zijn voor bijvoorbeeld gezondheid of natuur. Daarvoor maken we een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD): een onderzoeksagenda waarin staat wát we gaan onderzoeken en op welke manier. Na de NRD volgt het onderzoek zelf, en het vastleggen ervan in een Omgevingseffectrapportage (OER). Pas dan wordt duidelijk óf er in het gebied windmolens kunnen komen en zo ja: waar ze zouden kunnen staan.
Wat zijn de wateruitdagingen in De Baars?
Door klimaatverandering wisselen periodes van extreme regenval zich af met droogte. Dit leidt tot wateroverlast in de lagere delen van het gebied, terwijl gewassen en planten lijden onder de droge periodes. Door natuur- en landschapsverbeteringen kan water beter worden vastgehouden en kan het gebied bijdragen aan verkoeling.
Welke gemeenten en organisaties zijn betrokken bij dit project?
De gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek werken samen met Waterschap De Dommel, het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS en lokale energiecoöperaties (LEC’s) aan de plannen voor De Baars. De gemeenten staan aan de lat om de ruimtelijke visie te bepalen. Publiek Ontwikkelbedrijf REKS, het waterschap en de LEC’s werken aan de uitvoering van projecten binnen de kaders van de ruimtelijke visie.
Kunnen inwoners participeren in de energieprojecten?
Voor de ontwikkeling van de Energiehub De Baars werkt de gemeente samen met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS en lokale energiecoöperaties. Uitgangspunt bij de energieprojecten is minimaal 50 procent lokaal eigendom. Via lokale energiecoöperaties kunnen inwoners participeren in de energieprojecten.
Hoe verloopt het proces op hoofdlijn?
Het proces ziet er als volgt uit:
2025 - Fase 1
NRD
2026 - Fase 2
OER
2026 - Fase 3
Gebiedsvisie
Q1-Q2 2027 - Fase 4
Besluitvorming en inspraak
2027-2030 Fase 5
Uitwerken deelprojecten:
Q3-Q4 2027: Opstellen aanvraag omgevingsvergunning
2028: Inspraakperiode en verlenen omgevingsvergunning
2028-2029: Voorbereiden bouw, contractering en beroepsprocedure Raad van State
2030: Start bouw
Hoe worden de effecten van de windmolens onderzocht?
In een omgevingseffectrapportage (OER) worden de effecten van de ontwikkelingen onderzocht. De afbakening en de diepgang hiervan worden vastgelegd in een notitie, genaamd Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Ook staat in deze NRD welke onderzoeken worden uitgevoerd.
Hoe worden inwoners betrokken bij de plannen?
De gebiedsvisie wordt samen met inwoners, organisaties en gebiedspartners opgesteld. Hun kennis van en ideeën over het gebied zijn essentieel. Zo komen we tot de beste invulling van de gebiedsopgave. Inwoners, maar bijvoorbeeld ook gemeenteraden en andere belanghebbenden, worden op verschillende momenten in het proces betrokken zodat zij hun mening over de plannen kunnen geven. Deze stappen kondigen we altijd goed aan, zodat iedereen die zijn mening erover wil geven, dat ook tijdig weet.